Hoe is APS ontstaan?
 

Het idee van APS is onstaan uit een artikel over de lichaamseigen actie potentiaal in een medisch tijdschrift.
In dit artikel werd uitgelegd hoe belangrijk dit signaal is voor het lichaam en dat alle lichaamsprocessen werken met het impuls van dit actie potentiaal. Dit zenuw signaal zou pijn kunnen verlichten of zelfs helemaal uit kunnen bannen.
In genoemd artikel werd geschreven dat mogelijk in de toekomst dit signaal gesimuleerd zou kunnen worden om daarmee in staat te zijn deze aan te bieden aan het lichaam om zo de effecten van pijn te kunnen bestrijden.

Gervan Lubbe is na het lezen van dit artikel begonnen met het ontwikkelen van het APS apparaat in Zuid Afrika. In 1993 is het eerste seriematig APS apparaat gebouwd dat aan een Amerikaanse arts werd gegeven.
Het eerste apparaat dat werd verkocht ging naar een fysiotherapeut in Pretoria, Zuid Afrika.
De eerste serie was erg beperkt omdat eerst bewezen moest worden of het apparaat wel voldeed aan de gestelde normen en eisen. Bij verschilende instanties werden testen uitgevoerd met het APS apparaat op zowel het technische als het klinische vlak.

Als eerste werd een aanvraag bij de Amerikaanse Food en Drug Administration (FDA) ingedient, ook daar moest worden aangetoond dat het apparaat aan de IEX normen voldeed. Vervolgens moest de effectiviteit worden aangetoond middels allerlei klinische onderzoeken.

16 maanden later werd voor APS het FDA keur toegekend. Niet lang daarna volgden meer en meer internationale keurmerken.

In 1998 kon APS in Europa worden opgestart omdat het CE keurmerk een feit werd.

Tijdens de introductie van het APS Apparaat op de "International Ivention Show 1998" te Geneve in de divisie "Medical Equipment", werd deze als een enorme vooruitgang in de medische wereld opgemerkt.

Hetgeen resulteerde in de gouden medaille voor dat jaar.

 

medaille